شماره 697گزیده مطالب

کابینه پیشنهادی رئیسی نسبتی با نظرخواهی‌ها از چهره‌های سیاسی و مدنی ندارد

گزیده مطالب شماره 697

در جریان تبلیغات انتخاباتی، رئیسی خود را رئیس جمهوری مستقل قلمداد کرده و مدعی عملکرد فراجناحی شده بود اما دولت پیشنهادی او نشان داد که رئیس جمهوری جدید نمی‌تواند فراجناحی باشد. صددرصد وزرای پیشنهادی متعلق به یک جریان سیاسی هستند و بخش بزرگی از آنان را وزرای دولت‌های نهم و دهم تشکیل می‌دهند و کسی را نمی‌توان نشان داد که دارای گرایش‌های سیاسی دیگر یا حتی فردی مستقل باشد.

حزب مجمع ایثارگران با انتقاد ار ترکیب کابینه پیشنهادی به مجلس، تصریح کرد: خیر عملکرد هر دولتی به مردم خواهد رسید و ما اصرار نداریم که کارهای درست و بزرگ به نفع ملت حتما به وسیله همفکران ما انجام شود. در عین حال نمی‌توانیم ناامیدی و نگرانی خود را از عملکرد حاکمیت یک دست و دولت آقای رئیسی باتوجه به مواضع و عملکرد گذشته این جریان از جمله به خاطر ترکیب ضعیف و ناکارآمد کابینه پیشنهادی پنهان کنیم.

به گزارش جماران، در ابتدای بیانیه حزب مجمع ایثارگران درباره دولت پیشنهادی سیدابراهیم رئیسی آمده است: ایام عزاداری سیدالشهدا و یاران باوفایش را به همه دلباختگان راه عدالت و آزادی و اخلاق و انسانیت تعزیت عرض می‌کنیم؛ همو که همچون پدرش معتقد بود امر به‌معروف و نهی ازمنکر را ترک نکنید تا اشرار شما بر شما مسلط نشوند.

این بیانیه می‌افزاید: در روزهای آغازین فعالیت رسمی رئیس جمهوری سیزدهم و معرفی کابینه به مجلس از سوی آقای رئیسی قرار داریم و مناسب است برخی از نظرات و مطالبات اقشاری از مردم و نیروهای اصلاح‌طلب و بخصوص ایثارگران به شکل برجسته عرضه شود. البته برای هرگونه قضاوت و ارزیابی قطعی درباره عملکرد و مواضع دولت، باید زمان معتنابهی سپری و روندها و رویه‌های عملکرد دولت آشکار شود ولی از آنجا که کابینه پیشنهادی رئیس جمهوری به مجلس به تنهایی می‌تواند بخشی از رویکردهای دولت رئیسی را نشان دهد و عملکرد گذشته این جریان را هم در خاطر داریم، بر آن شدیم تا نظرات «حزب مجمع ایثارگران» را در این زمینه مطرح کنیم به این امید که مورد توجه قرار گیرد.

این بیانه با انتقاد از فرایند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اخیر و با اشاره به نقش رئیس‌جمهور در «نمایندگی همه اقشار جامعه»، می‌افزاید: مطابق قانون اساسی و سوگندی که رئیس‌جمهوری در پیشگاه مجلس و مردم خورده است، او باید خود را رئیس جمهور همه مردم بداند و برای دفاع از حقوق همه آنان عمل کند و دستکم مطابق وعده‌ها، دولتی متناسب با فضای سیاسی جدید و نیازهای این مقطع از حیات اجتماعی ملت تشکیل دهد تا توان تحقق وعده‌های انتخاباتی رئیس جمهوری و مطالبات اقشار مختلف مردم را داشته باشد.

حزب مجمع ایثارگران تصریح کرد: متأسفانه آنچه در فهرست دولت پیشنهادی به مجلس همسو با رئیس جمهوری ارائه شده است، از جهات مختلف محل نقد و اعتراض است و ما نیز وظیفه خود می‌دانیم برخی از نقدها و اعتراضات خود را در همین مقطع ارائه کنیم تا اگر امیدی به اصلاح تصمیمات هست، مورد توجه قرار گیرد. این بیانیه ادامه داد: بعد از اعلام پیروزی رئیس جمهوری جدید، افرادی از دفتر ایشان با چهره‌های سیاسی سرشناس مخالف و فعالان رسانه‌ای و مدنی تماس گرفتند و خواستار اعلام نظراتشان در زمینه روند اداره کشور شدند. در حالی که اکثریت مخالفان، این اقدام را نوعی عوام‌فریبی و نمایش سیاسی تلقی می‌کردند، جمعی از این شخصیت‌ها و صاحب‌نظران به صورت خصوصی یا عمومی به طرح نظرات خود اقدام کردند تا اگر گوشی برای شنیدن هست، بشنود و برای اصلاح امور به کار بگیرد. متاسفانه باید بگوییم آن دلسوزی‌ها و خیرخواهی‌ها هیچ انعکاسی در معرفی کابینه جدید نداشته است و آقای رئیسی دولتی را به مجلس پیشنهاد کرده که تناسبی با آن نظرخواهی‌ها ندارد.

در بند بعدی این بیانه آمده است: در جریان تبلیغات انتخاباتی، رئیسی خود را رئیس‌جمهوری مستقل قلمداد کرده و مدعی عملکرد فراجناحی شده بود اما دولت پیشنهادی او نشان داد که رئیس‌جمهوری جدید نمی‌تواند فراجناحی باشد. صددرصد وزرای پیشنهادی متعلق به یک جریان سیاسی هستند و بخش بزرگی از آنان را وزرای دولت‌های نهم و دهم تشکیل می‌دهند و کسی را نمی‌توان نشان داد که دارای گرایش‌های سیاسی دیگر یا حتی فردی مستقل باشد. البته جریان اصولگرا هم دارای گرایش‌های سیاسی متفاوت و حتی متضاد است و طبیعی است که کابینه پیشنهادی نمی‌تواند تمامی گرایش‌های این جریان سیاسی را هم راضی نگه دارد. در واقع دولت پیشنهادی یک جریان خاص در درون حکومت را نمایندگی می‌کند که اکنون در ساخت قدرت بالا آمده است و در تلاش است دیگر گرایش‌های سیاسی درون اصولگرایان را هم در خود هضم کرده یا آنان را از دور خارج کند.

حزب ایثارگران با بیان اینکه بزرگترین ادعای رئیسی در جریان تبلیغات انتخاباتی این بود که می‌خواهد جریان فساد را از سرچشمه مهار کند، نوشت: متاسفانه این شعار هم در معرفی کابینه جدید انعکاسی ندارد، زیرا برخی از وزرای پیشنهادی اتهاماتی دارند که جز عنوان فساد و استفاده از رانت بر آنها صدق نمی‌کند. داشتن محکومیت قضایی چند تن از وزرای پیشنهادی چیزی نیست که بتوان از کنار آن به آسانی گذشت و جای سؤال است که آقای رئیسی چگونه از این موارد گذشته است؟ قطعا کسانی که در سابقه آنان گونه‌ای از فساد مالی یا سیاسی وجود داشته باشد، صلاحیت تصدی مسئولیت وزارت را ندارند.

این حزب اصلاح‌طلب با انتقاد از «عدم وجود دال‌محوری و برنامه درست و دقیق در حوزه مسائل گوناگون داخلی و بخصوص سیاست خارجی» در دولت جدید و کابینه پیشنهاد، یادآور شد: برخی صحبت از شرکت سهامی می‌کنند و از نبود گفتمان‌محوری در دولت شاکی هستند. نبود یک گفتمان‌محوری در دولت را در بلاتکلیفی دولت جدید در قضیه برجام و مذاکرات هسته‌ای و نیز در فقدان یک طرح کلی برای توسعه همه‌جانبه کشور و نداشتن برنامه برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی و بی‌اعتنایی عملی به مطالبات سیاسی مردم و جریان‌های اجتماعی و مدنی می‌توان شاهد بود. ایثارگران با انتقاد از ترکیب کابینه با شعارهای دولت جدید، گفت: برخی از وزرای پیشنهادی فاقد سابقه کار اجرایی هستند و برخی هیچ تناسبی با پست‌های پیشنهادی ندارند و بسیاری از آنان از وزرای دولت روحانی هم ضعیف‌ترند. با این حساب امید نمی‌رود که یک دولت قوی و کارآمد برای خروج از بحران‌های موجود شکل بگیرد. وزرای غیرتخصصی، بعضا مسئله‌دار و عموما ضعیف قادر نخواهند بود گامی برای حل مسائل پیچیده کشور بردارند. وزرای اقتصاد، آموزش و پرورش، رفاه و ارشاد با کدام سابقه و توجیهی معرفی شده‌اند؟ حاکم کردن نگاه امنیتی بر وزارت کشور با چه منطقی در دستور کار آقای رئیسی قرار گرفته است؟ وزیر امور خارجه پیشنهادی با کدام توانمندی می‌خواهد ایران را از گردنه‌های بزرگی که در سیاست خارجی کشور وجود دارد، عبور دهد؟

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: در ترکیب کابینه جدید حتی یک وزیر زن هم پیشنهاد نشده است و این در حالی است که انتظار می‌رفت علاوه بر معرفی چند بانوی توانمند، از اقوام و اهل‌سنت هم به شکل نمادین کسانی در کابینه حضور داشته باشند تا ادعای وفاق ملی تحقق یابد. در بخش دیگر این بیانیه آمده است: کابینه پیشنهادی از همان آسیبی در رنج است که کل نظام و ساختار سیاسی کشور را ضربه‌پذیر کرده است؛ یعنی حاکمیت نگاهی که به حذف تدریجی مردم و جمهوریت نظام معتقد است. یک‌دست کردن حکومت و نادیده گرفتن جمهوریت و تضعیف سرمایه اجتماعی حتما پیامدهای منفی در انتخاب مدیران دارد و دایره انتخاب وزرا را محدود کرده و صدها مدیر توانمند و کارآمد و ضدفساد و مردمی را از انتخاب شدن و خدمت به مردم محروم می‌کند. پاسخگوی پیامدهای ناگوار حذف مردم و نخبگان کارآمد، مروجان همین نگاه ضدجمهوریت در کشورند و کسانی که با سوءاستفاده از نهادهای حاکمیتی، دست به مهندسی انتخابات می‌زنند و مانع انتخاب شایستگان از سوی مردم می‌شوند.

حزب ایثارگران با بیان اینکه عملکرد آقای رئیسی و دولت معرفی شده از سوی ایشان را نباید به حساب شخص رئیس جمهوری گذاشت، زیرا با یکدست شدن حکومت، کل نظام مسئول وضعیت جدیدی است که بر کشور حاکم خواهد شد، ادامه داد: با این وصف دیگر برای حاکمیت امکان اینکه سیاست دوگانه سابق را ادامه دهد و دستاوردهای نظام را به حساب تدبیر بزرگان بگذارد و ناکامی‌ها را صرفا از چشم دولت ناهمسو ببیند، فراهم نخواهد بود. اکنون همه همسو هستند و باید پاسخگوی مواضع و عملکرد خود باشند. مطابق قانون اساسی همه ارکان نظام همواره باید پاسخگوی مردم باشند و با این همسویی ایجاد شده، فرار از پاسخگویی نیز توجیه ندارد. اگرچه بر این باوریم که در شرایط حاکمیت یکدست و در غیاب مطبوعات و رسانه‌های آزاد به مثابه رکن چهارم دموکراسی، پاسخگویی بتدریج و بیش از گذشته به محاق خواهد رفت. در پایان این بیانیه آمده است: «حزب مجمع ایثارگران» به سهم خود امیدوار است که دولت آقای رئیسی در تحقق وعده‌های خود موفق شود، زیرا خیر عملکرد هر دولتی به مردم خواهد رسید و ما اصرار نداریم که کارهای درست و بزرگ به نفع ملت حتما به وسیله همفکران ما انجام شود. در عین حال نمی‌توانیم ناامیدی و نگرانی خود را از عملکرد حاکمیت یک‌دست و دولت آقای رئیسی با توجه به مواضع و عملکرد گذشته این جریان از جمله به خاطر ترکیب ضعیف و ناکارآمد کابینه پیشنهادی پنهان کنیم.

بدون تعارف شرایط کشور خوب نیست
بعضی از وزرا پیشنهادی نظر مجلس را هنوز تامین نکردند، وزرا آموزش و پرورش و ورزش و جوانان نظر مجلس را جلب نکرده‌اند و پیش‌بینی می‌کنیم تا سه نفر از وزرا صلاحیت‌شان رد شود.

احمد دنیامالی در مورد صلاحیت وزرا پیشنهادی گفت: بدون تعارف شرایط کشور خوب نیست، مسائلی چون اشتغال و معیشت موجب نارضایتی‌هایی شده است و کابینه قوی قطعا نقش مهمی برای حل این مشکلات دارد، طبیعتا وزرایی که از توانمندی قابل دفاعی برخوردارند می‌توانند برای آینده کشور در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی و مدیریت وضعیت موجود و در نهایت گام برداشتن در مسیر توسعه تاثیرگذار باشند.

نماینده بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در حال حاضر پایه پولی کشور به شدت افت کرده است، نرخ رشد تورم به 45درصد رسیده است امیدواریم مجلس با دقت کافی صلاحیت وزرا را بررسی کند، آنجاهایی که باید به وزرا پیشنهادی که شرایط ندارند نه تنها با نگاه سلبی بلکه با نگاه ایجابی عمل کند در واقع این نگاه باعث می‌شود که دولت وزیر بهتری را پیشنهاد دهد. وی ادامه داد: بعضی از وزرا پیشنهادی نظر مجلس را هنوز تامین نکردند، وزرا آموزش و پرورش و ورزش و جوانان نظر مجلس را جلب نکرده‌اند و پیش‌بینی می‌کنیم تا سه نفر از وزرا صلاحیت‌شان رد شود.

دنیا مالی تاکید کرد: مجلس تعارف ندارد و اگر به این جمع‌بندی برسد که وزیری واجد شرایط نیست قطعا رای نخواهد داد گرچه شدیدا لابی‌های وسیعی در حال انجام است و این خوب نیست و درست است که این لابی‌ها وجود دارد اما نمایندگان از تشخیص بالایی برخورداند و امیدواریم آنچه به نفع مردم است رقم بخورد. وی خاطرنشان کرد: ما بایست به دنبال این باشیم وزیری انتخاب شود که 4سال کارش را با قدرت ادامه دهد چراکه اگر ما به هر کدام از وزرایی که کارآمدی لازم را ندارند رای مثبت بدهیم یکسال طول خواهید کشید تا بتوانیم از ابزارهای نظارتی‌مان چون استیضاح استفاده کنیم. در واقع باید دقت کنیم سابقه اجرایی و نگاه برنامه‌محوری وزرا را بررسی کنیم و این سابقه و نگاه به گونه‌ای باشد که ما به استیضاح و سوال نرسیم.

لینک کوتاه: http://ayenehyazd.ir/f7HX8

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا