انعکاس آیینهشماره 689

جایگاه رفیع ریاست ‌جمهوری و دفاع دیرهنگام روحانی

انعکاس آیینه شماره 689

مدیر موفق کسی است که از فرصت‌های پیش آمده در مراحل مختلف به‌نحو مطلوب استفاده کند تا به موفقیت‌های قابل توجه و مناسبی دست یابد. خداوند کریم در آیه 133 سوره مبارکه آل‌عمران فرمان می‌دهد: «و بر یکدیگر سبقت بجویید برای رسیدن به آمرزش پروردگار خود و بهشتی که وسعت آن به گستردگی آسمان‌ها و زمین است و برای پرهیزگاران آماده شده است.» عنایت و توجه به این آیه شریفه و عمل به آن اهمیت وقت‌شناسی و انجام اقدام و عمل خیر به‌موقع را نشان می‌دهد.

مولای متقیان حضرت علی‌بن ابی‌طالب(ع) در حکمت 20نهج‌البلاغه می‌فرماید: «الفُرصَه تَمُرُّ مَرَّ السَّحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیر؛ وقت و زمان همانند ابر می‌گذرد، پس فرصت‌های خیر را غنیمت شمارید و از آنها استفاده کنید».

رئیس‌جمهور عالی‌ترین مقام اجرایی کشور است و بعد از رهبری دومین مقام در ایران اسلامی می‌باشد و در آغاز زمامداری در مجلس شورای اسلامی با حضور رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان سوگند یاد می‌کند و سوگندنامه امضاء می‌نماید که ازجمله «خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور کند و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است حمایت کند…». اکثر روسای جمهور پیش از دکتر حسن روحانی از اخطار قانون اساسی برای صیانت از اجرای قانون اساسی استفاده کرده‌اند اما آیا تاکنون رئیس دولت یازدهم در برابر کارشکنی‌ها و تخلفات صورت گرفته از این حق قانونی خود به موقع و به‌جا استفاده کرده است؟

«لعیا جنیدی» معاون حقوقی رئیس‌جمهور در مصاحبه با خبرنگار روزنامه ایران که از وی می‌پرسد: «…در انتخابات مجلس یازدهم آقای رئیس‌جمهوری یکی از منتقدان اصلی کیفیت برگزاری انتخابات بود و براساس آن انتقادات می‌توان استنباط کرد که از نظر ایشان ملاحظات قانون اساسی در برگزاری انتخابات شاید آنگونه که بایسته و شایسته بوده مراعات نشده است. آیا آقای روحانی درباره انتخابات اخطار قانون اساسی دادند؟ پاسخ می‌دهد: ایشان اقدامات و مکاتبات را انجام داده‌اند. من در این مورد آگاهی دارم اما چون ایشان مقید به محرمانگی این موضوع بودند وارد جزئیات نمی‌شوم.
مخاطب اخطارها دبیر شورای نگهبان بودند یا نهاد دیگری؟ این هم بخشی از محرمانگی است. به ‌هرحال رئیس‌جمهوری تمام تنبه‌های لازم را داده‌اند. این اطمینان را می‌دهم که با شفافیت در مورد همین نگرانی‌های شما مکاتبه کرده‌اند.
موضوع نگرانی من که نیست…
می‌دانم؛ نگرانی شهروندان است. شما اجمالاً آگاه باشید که ایشان مکاتبات لازم را انجام داده‌اند. ممکن است که بگویید شهروندان به این روش ایشان که در این‌گونه مسائل قید محرمانگی را انتخاب می‌کنند انتقاد دارند؛ حق شهروندان است که انتقاد کنند اما شاید بر اساس مصالحی این روش انتخاب شده است…»(1)

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی حدود هفت‌ماه مانده به انتخابات مجلس یازدهم از عملکرد دکتر حسن روحانی و مجلس دهم انتقاد نمود: «…به‌مناسبت روز خبرنگار، در دیدار با تعدادی از فعالان رسانه‌ای اصلاح‌طلب، برای نخستین‌بار از زمان روی‌ کارآمدن دکتر روحانی به‌عنوان رییس‌جمهوری در سال 92، به‌طور آشکار در مقابل عملکرد دولت اعتدال زبان به اعتراض گشود. او با انتقاد صریح از انفعال دولت و اصلاح‌طلبان حاضر در مجلس گفت: در شگفتم دولتی که برای استیفای حقوق ملت روی کار آمده و مجلسی که داعیه دفاع از ملت و حقوق اساسی آن‌ را دارد و دست‌کم اصلاح‌طلبانی که به مجلس راه یافته‌اند، چرا این‌ها فریاد نمی‌زنند و چرا اقدام نمی‌کنند؟ چرا اخطار قانون اساسی داده نمی‌شود؟ چرا اقدام‌های قانونی که از اختیارات قانونگذاران است، استفاده نمی‌شود. رییس دولت اصلاحات تصریح کرد: به‌نظرم دولت و مجلس محترم همان‌گونه که درباره کارها و اقدام‌های خوبی که کرده‌اند و متاسفانه کمتر به مردم گزارش شده درخور تقدیرند، در برابر کم‌کاری‌ها، خلف وعده‌ها و کاستی‌ها نیز باید به مردم گزارش دهند و مردم حق بازخواست دارند…»(2)

ماجراهای آبان‌ماه 1398 و دیگر حوادث پیش‌آمده در دوران زمامداری دولت یازدهم و دوازدهم در تاریخ این سرزمین ثبت و ضبط گردیده و به یقین قوه مجریه و تمام مسئولان باید پاسخگوی اتفاقات پیش‌آمده در این زمینه باشند. اخیراً سیدابراهیم رئیسی در دیدار با دانشجویان گفته است: «…من تا چند روز قبل از اجرای این قضیه (گرانی بنزین) اطلاعی از آن نداشتم و زمانی که از این ماجرا باخبر شدم، برای دولت یادداشت رسمی نوشتم و هشدار دادم که شرایط کشور را برای اجرای این مصوبه مناسب نمی‌دانم و معتقدم که این قضیه بدون اقناع مردم امر درستی نیست…»(3) آیندگان در مورد اظهارات رئیسی و این سخن روحانی که گفت من هم تا جمعه از گرانی بنزین اطلاع نداشتم قضاوت خواهند کرد؟

در چند ماه گذشته با اعلام شرایط ثبت‌نام‌کنندگان کاندیداهای ریاست جمهوری و اختلاف‌نظری که بین قوه مجریه و شورای نگهبان به وجود آمد بسیاری از فعالان سیاسی، حقوقدانان و عده‌ای از نمایندگان احزاب، گروه‌ها و انجمن‌ها نسبت به اعلام نظر شورای نگهبان انتقاد نمودند از پانصدنفر ثبت‌نام‌شوندگان شورای نگهبان پرونده چهل نفر را مورد بررسی قرار داد و در نهایت هفت نفر از این عده احراز صلاحیت شدند و مقام رهبری در سخنان روز 14خرداد گفتند: «…به بعضی از افرادی که صلاحیتشان احراز نشد، ظلم و جفا شد و به آنها یا خانواده‌هایشان که خانواده‌های محترم و عفیفی بودند، نسبت‌های خلاف واقع داده شد که بعداً ثابت شد آن گزارش‌ها غلط و خلاف است… حفظ آبرو جزو بالاترین حقوق انسان‌ها است بنابراین خواهش و مطالبه من از دستگاه‌های مسئول این است که مواردی را که گزارش خلاف واقع راجع به فرزند یا خانواده کسی داده شده، جبران کنند…»(4)

روحانی خطاب به وزیر کشور نوشت: به مصوبه شورای نگهبان عمل نشود اما سخنگوی شورای نگهبان با بیان جمله‌ای به لازم‌الاجرا بودن مصوبه شورای نگهبان اشاره کرد: «…در جمع‌بندی نظریه معاونت حقوقی ریاست جمهوری تاکید شده است که وزارت کشور مکلف است وظایف اجرایی خود در زمینه انتخابات ریاست‌جمهوری را براساس قوانین موجود و آیین‌نامه‌ها و مقررات مربوط به آنها انجام دهد… رئیس‌جمهور به وزارت کشور دستور داد طبق جمع‌بندی نظریه معاونت حقوقی عمل نماید…»(5)

لازم می‌داند نظر خوانندگان آیینه یزد را به فرازهایی از اظهارات رئیس قوه مجریه که در واقع دفاع از حقوق مردم این سرزمین می‌باشد و به نظر نویسنده این سطور گرچه مطالب بحقّی است اما دیرهنگام ایراد گردیده است جلب نماید. معمولاً این‌گونه رفتار و عملکرد را نوشدارویی که پس از مرگ به سهراب دهند مثال زده و درباره آن گفته‌اند:
«نوشدارو که پس از مرگ به سهراب دهند/ عقل داند که بدان زنده نگردد سهراب
بعد از این لطف تو با ما به چه ماند دانی/ نوشدارو که پس از مرگ به سهراب دهند»(6)

دکتر حسن روحانی می‌گوید: «…خدا نگذرد از آنان که نگذاشتند روابط ما با برخی همسایگان بهبود یابد. کارهای کودکانه و احمقانه کردند و به مراکز دیپلماتیک حمله بردند… رییس‌جمهوری با بیان اینکه همانطورکه بارها تاکید کردم این دولت یک‌بار تحریم‌ها را شکسته است، اظهار کرد: ما یک‌بار در سال 94 این کار را کردیم و در سال 1400 هم یک‌بار دیگر تحریم را خواهد شکست…»(7)

کاندیداها «…صبر و مقاومت مردم را (در مناظره‌ها) نگفتند. این ملت یک تنه، یکپارچه و متحد در برابر امریکا و هم‌پیمانان آنان یا کشورهایی که به ما کمک نکردند، موفق و پیروز شد. مشکلات مردم خیلی زیاد بود اما در عین حال نگذاشتیم در این کشور قحطی بیاید و جنگ شود. قولی که به مردم در دولت دوازدهم دادم، گفتم که نمی‌گذارم جنگ شود. نمی‌خواهم توضیح دهم که اگر دیگران بودند چه می‌شد… چرا دادگاه لاهه را نمی‌گویید؟ چرا موفقیت حقوقی حقوقدانان ما را نمی‌گویید؟ چرا موفقیت دیپلمات‌های ما را نمی‌گویید؟ مگر اینها ایرانی و انقلابی نیستند؟ فقط یک عده خاص انقلابی هستند و بقیه همه غریبه‌اند. از کدام کره آمدند؟… آقای صداوسیما که سؤال طراحی کردی، چرا در بحث اقتصادی، جنگ اقتصادی را نگفتی؟ بعد از اینکه سیل اعتراض آمد، در مناظره دوم دو تا کلمه‌ای گفتند… ما کشور را از قطعنامه‌های سازمان ملل و فصل هفت خارج کردیم یا نکردیم؟ این را بگویید که خارج کردیم؟ بگویید با برجام موافقید یا مخالفید؟… اینهایی که در دولت یازدهم رودررو و سینه به سینه من شده بودند که باید این فیلتر شود، آن فیلتر شود، الحمدلله همه می‌گویند ما طرفدار پهنای باند شدیم. این کار بزرگی است که انجام گرفته. همه امروز با تحریم مخالف هستند و می‌گویند باید به برجام برگردیم اصلاً این برجام خیلی چیز خوبی شد!… رئیس‌جمهوری خطاب به معاونان، وزرا و مسئولان دستگاه اجرایی گفت: در هفته‌های پیش‌رو با همان قدرت و روحیه روز اول باید کار کنید. طرح‌ها را تکمیل کنید. برابر حرف‌های دروغ هر وزیر و سازمانی باید پاسخ دهد. حالا صداوسیما می‌خواهد پخش کند یا نکند، تاریخ سعه‌صدر دارد و پخش می‌کند…»(8)

راقم این سطور با بررسی و مقایسه مناظرات و سابقه و عملکرد کاندیداهای ریاست جمهوری در سال‌های 1392 و 1396 به دولت اعتدال و امید رای داد و از این انتخاب و رای دادن پشیمان نیست چون از آن‌چه به‌عنوان خط‌مشی سیاسی پذیرفته تا این لحظه عدول نکرده و اعلام می‌نماید ازجمله اقداماتی که دولت روحانی در مورد برجام و در زمینه رفاه و آسایش نسبی و سلامت مردم در چهارسال اول زمامداریش انجام داده را قابل ستایش و تقدیر می‌داند اما تحریم‌های ظالمانه امریکا و دیگر کشورها و کارشکنی عده‌ای در داخل که با استفاده از هر تریبون و جایگاهی علیه دولت یازدهم و دوازدهم شعار می‌دادند، نسبت به عدم تحقق وعده‌های داده شده بویژه در دور دوم ریاست جمهوری روحانی و از این‌که رئیس دولت و عده‌ای از وزراء و کارگزارانش نتوانستند آن‌گونه که باید بر امور نظارت داشته باشند و مردم از این راه آسیب‌های فراوان اجتماعی متحمل شدند و در یک کلام دوران سختی بر آنها گذشت و درنهایت کمر بسیاری از مردم زیر بار سنگینی زندگی معمولی شکست و سفره‌ها روزبه‌روز کمرنگ‌تر و کوچک‌تر شد که در چندین مقاله این جریده بدان‌ها اشاره شده است معترض و منتقد می‌باشد ضمن این‌که دفاعیات اخیر رئیس دولت در مورد رعایت حقوق شهروندی و تذکرات لازم به مخالفان سیاسی دولت را بجا و بحقّ ولی دیرهنگام می‌داند و از خوانندگان اجازه می‌خواهد از غزلسرای نامدار و معاصر ایران زمین شهریار یاد نماید که چه زیبا سروده است:
آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا/ بی‌وفا حالا که من افتاده‌ام از پا چرا
نوشدارویی و بعد از مرگ سهراب آمدی/ سنگدل این زودتر می‌خواستی حالا چرا
عمر ما را مهلت امروز و فردای تو نیست/ من که یک امروز مهمان توام فردا چرا

رضا سلطان زاده – مدیر مسئول

پی‌نوشتها:
1- ایرنا، 2/6/1399
2- جهان‌نیوز، 20/5/1398
3- الف، 20/3/1400
4- عصرایران، 14/3/1400
5- جهان‌نیوز، 20/2/1400
6- «امثال و حکم»، علامه علی‌اکبر دهخدا، جلد چهارم، صفحه184
7- عصرایران، 20/3/1400
8- روزنامه ایران، 20/3/1400

لینک کوتاه: http://ayenehyazd.ir/k7UH6

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا